2017. augusztus 15., kedd

Tanulási stílusok - kérdőívek és értékelésük

Gondolom sokan foglalkoztok a diákok tanulási módszerével. Az is valószínű, hogy sokan utálják azt a részét, amikor össze kell adni a pontszámokat. Lehet, vannak, akik már erre az excelt használják. Én is ezt teszem, csak én most meg is osztom, mellette még néhány linket is megadok e témában, a szükséges háttérismerethez, ha kellene.
A kérdőívekkel is biztos találkoztatok már. A 34 kérdést tartalmazó arra keres választ, melyik tanuló stílus jellemzi a diákokat: auditív, vizuális, mozgásos, társas, csendes, impulzív vagy épp mechanikus.
A 60 kérdéses a tanulási stratégiára kérdez rá: mélyrehatoló, holista, intrinsic, reprodukáló, szerialista, kudarckerülő, szervezett, sikerorientált, lelkiismerete, instrumentális.
Könyvben a legjobb leírás e kettőről: Dr. Balogh László: Tanulási stratégiák és stílusok, a fejlesztés pszichológiai alapjai, Debrecen, 1995. De ez már elérhető a világhálón is:
http://www.mateh.hu/tehetsegkonyvtar/Dr_Balogh_konyvek/Tanulasi_strategiak_es_stilusok.pdf
A harmadik, 57 kérdést tartalmazó egy újabb kutatás eredménye, némileg leegyszerűsítve az első továbbfejlesztése úgy, hogy kicsit hasonlít a másodikra is. Ebben a kategóriák a következők: Auditív-aktív, Auditív-befogadó, Vizuális/ábra, Vizuális/szöveg, Mozgás, Csend, Társas, Értelmes, Intuitív.
Erről született egy tanulmány is, itt olvasható:
http://www.eltereader.hu/media/2015/11/IP36_READER1.pdf
Az általam tömörített fájlban feltöltött állomány 4 dokumentumot tartalmaz. Három kérdőív, egy-egy oldalra összeszerkesztve. A negyedik doksi az excel fájl, ahol külön fülön található az értékelő kérdőív táblázat, mellette az adott kategóriák, ahol ez átlagértékek automatikusan megjelennek, ha kitöltjük a kérdőívet. A sárga színnel bejelölt mezők azok, ahol fordított értékelés van, tehát pl. a tanuló által adott 5 pont 1-nek felel meg. A táblázatba bevihető a tanuló által leírt szám, a szükséges érték kerül kiszámolásra, aki nem hiszi, nézze meg a képletet!
Letöltés: https://drive.google.com/file/d/0B442I9fPdnAoZlZlSFZnWlJIOWc/view?usp=sharing
Befejezésül még néhány link:
Ezt általános iskola felsőbb évfolyamaira ajánlanám:
http://www.oveges.hu/wp-content/uploads/2013/01/TanModszertan_I_blokk/6.TanulasiStilus.pdf
Ezt problémásabb helyzetű gyerekek esetén:
http://egerszalokitekergo.hu/data/_uploaded/file/TDK%20tanul%C3%A1sm%C3%B3dszertan%20T%C3%B3th%20S%C3%A1ndor.pdf
Ez egy rövidebb változatú, általános leírás a tanulási stratégiákról, építve a 34 kérdéses kérdőívre.
http://rmpsz.ro/uploaded/tiny/files/magiszter/2013/nyar/5.pdf
Végül egy gyakorlati tanácsokat egyszerűen megfogalmazó - annak előnyeivel és hátrányaival - blog:
http://hatekonytanulas.blogspot.hu/2012/05/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése