2017. augusztus 7., hétfő

Asztali gondolattérkép szerkesztők

Freeplane - Blumind - Mindomo - Novamind - Xmind - Edraw mind map - Mindmaple Lite -

Freeplane https://www.freeplane.org

Ez a nyílt forráskódú alkalmazás zavarba ejtően sok oldalú. Szó szerint. Annyira, hogy ki se sikerült teljesen igazodni, mit is tud valójában. Sokkal többre képes, mint csak szimpla gondolattérképet, oktatási anyagot is kreálhatunk vele, állítólag. Én most csak a szűkebb funkció leírásánál maradok. Java alkalmazás, telepíteni kell ezt a keretrendszert, ha valakinél még nincs. Van  hordozható változata, én is azt használom, s minden platformon fut. "Beszél" magyarul, ha nem is a legszebben. Kissé fapados, régimódi a kezelőfelülete, de tényleg számos elemet úgy alakítunk át, ahogy nekünk tetszik a buborék formától a betűtípus, szín, háttérszín, vonalvastagság és annak színe, stb. Definiálhatunk előre stílusokat a különböző szinteknek, és ezt el is menthetjük, és alkalmazhatjuk későbbi térképeinkre is. Mindezen dicséretek ellenére nehéz azonosulni vele, különösen az online alkalmazások után, ahol minden sokkal egyértelműbb volt, bár kevésbé testre szabható. Az alkalmazásé a .mm kiterjesztés, amelybe sok alkalmazás tud exportálni és néhány importálni is, de a konvertálás nem mindig tetszetős. Rengeteg formátumba ment, köztük html-be, pdf-be (bár itt a link nem működik), png, txt, xml és a többi. Azoknak ajánlom, akik szeretnek kísérletezni, s a számítástechnikában jártasabbak, ők tudják alaposabban kihasználni a program lehetőségeit.
Ezen alkalmazáshoz nagyon hasonló a Freemind, amelynek a Freeplane egy későbbi változata.

Blumindhttps://www.portablefreeware.com/?id=2217

Ezt az alkalmazást már nem fejlesztik, már honlapja sincs, de még letölthető. Lehetőleg a pendrive-unkra. Gyors, kicsi, ha épp nincs net, de szerkesztenénk egy térképet, akkor elővehetjük. Bevezető alkalmazásnak is jó, ha valaki netán diákokat oktatna elmetérkép szerkesztésre :)
Nem készít csúnya térképet, de legfőbb erénye tényleg a mérete, a gyorsasága és a hordozhatósága.

Mindomo -  https://www.mindomo.com/hu
Ahogy az online alkalmazásánál írtam, nem tud többet az ingyenes asztali verzió, "csak" a mentésben. S ugye itt nincs térképkorlát. Szép, kiismerhető, szükség esetén online megjelenést is biztosító alkalmazás.

Novamind https://www.novamind.com/
 A program 25 elemet enged meg használni, ez az ingyenes verzió korlátja. Szép térképeket hozhatunk létre, nagyon széles beállítási lehetőségekkel. Ugyanakkor a program néha összeomlik, nem stabil. Menteni lehet képként és linket meg nem jelenítő pdf-ben is.

Xmind https://www.xmind.net
 Ennek a remek programnak akad két 'apró' hibája. Az egyik, hogy az ingyenes verzióért cserébe a mentési funkciók korlátozottak, csak képként menthető, a saját, illetve a .mm formátum mellett. Illetve e téren javulás van. Ha regisztrálunk az Xmind felhőjébe, akkor oda feltölthetjük, s linken keresztül elérhetővé tehetjük. Így: http://www.xmind.net/m/WPsi
A másik, hogy jelentősen sok energiát használ, lassan indul, s ahogy utána olvastam, nemcsak az én gépemen.
Viszont tényleg nagy tudású. Remek sablonokat kínál, hogy olyan feladatba is bele akarunk vágni, amiről eddig tudomásunk sem volt... Idővonal, halcsont forma, bevásárló lista, stb. (lásd 1. kép!) - mindenre használhatónak tűnik. Csak bele kell jönni, ami nem olyan nehéz. Külön pirospont jár a 'summary' eszközért, amivel több elemet is összegezhetünk. A beállítások sokrétűek, a betűtípustól a háttérszínig vagy épp képig. Csak arra vigyázzunk, a látvány a lényegről ne terelje el a figyelmet!

 Edraw mind maphttps://www.edrawsoft.com/freemind.php
A program az Edraw diagramkészítő szoftver ingyenes terméke. Mint ilyen, kissé érződik a diagramos háttér, valamivel nehézkesebb a kezelése, de bele lehet jönni. (Itt jegyezném meg, hogy diagramkészítő alkalmazásokkal is készíthető gondolattérkép, csak igen lassan.)
Számos sablon áll itt is a rendelkezésünkre, menürendszere hajaz az office-ra. Tudunk is exportálni oda, igaz az ingyenes verzióban csak vízjelesen. Lehet viszont menteni a linket is megjelenítő pdf-be, html-be és természetesen képfájlba.
Bár minden eszköze adott az igényes térkép készítéshez, az bántó, hogy az elemeket nem lehet tetszőlegesen mozgatni. Van egy az elemek közötti távolságot növelő/csökkentő eszköze, de ez egyrészt csak bizonyos szintig megy el, másrészt az összes elemre vonatkozik. Összességében azonban ez is kiváló program, stabilabb és gyorsabb mint az Xmind. Számos rajzoló elemmel is ellátott, amelyekkel egyedibbé tehetjük alkotásunkat.

Mindmaple Litehttp://www.mindmaple.com/
A névből is látható, ez is egy nem teljes verzió, amellyel azonban szintén nagyon szép, sok beállítással rendelkező programot kapunk, ha letöltjük. A honlapról már nem kapunk lehetőséget e verzióra, csak Ipadr-e és Mac-re, régebbi letöltőoldalakról szedhetjük le, pl. innen: https://www.downloadcrew.com/article/33529-mindmaple_lite
Az Xmind-hoz képest kisebb tudású, de jóval gyorsabb és stabilabb, az office kedvelőinek tetszeni fog ez is. A mentés itt is korlátozott: kép, nem nagyon működő html, és exportál pl. powerpointba is, de ennek nem sok értelme látszik az alapján, ahogy történt.

M8! és espresso mind map light - két win 8-as alkalmazás - https://www.microsoft.com/hu-hu/search/result.aspx?q=mind+map&search=
 A két program alapvetően win tabletekbe és az azóta megbukott win mobilokra lett kifejlesztve, de laptopokon is használható. Mindkettő gyors, egyszerű, korlátozott képességű. Főleg igaz ez az M8!-ra, amely a színek, formák, mentés használatáért már pénzt kér. Az espresso ára viszont kijön pár kávé árából (655 forint), s ebben alapból használhatunk pl. színeket, itt a mentés van nagyon lekorlátozva. Lehet, a tabletemre megveszem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése