2017. július 29., szombat

Online gondolattérkép szerkesztők 1.

Bubbl.us; Coggle; Mindmeister, Spiderscrible

Bubbl.us - https://bubbl.us/
 Könnyű szerkesztés jellemzi, ha az ember megszokja - de ez áll szinte az összes alkalmazásra. Beilleszthetünk összekötő vonalat, új gondolatot, vagy megjegyzést, húzható, méretezhető, színezhető. Képet nem tudunk beszúrni, és a hivatkozás beszúrása sem túl elegáns, hiszen megjelenik begépelt módon az url, ami hosszabb link esetén zavaró lehet. De gyors, meg lehet osztani, email címeket beírva szerkeszthetően - vagy mégsem - már csak a fizetős változatban, illetve bárki által megtekinthetően. Íme: https://bubbl.us/NDEyNTU0Ny84MTM1OTE4LzA4ZDY5NjJjYzk3YTFmNDY2M2JhOTg1ZjQ2NWEyNGNh-X?utm_source=shared-link&utm_medium=link&s=8135918
Három térképet készíthetünk regisztrálás után, mivel azonban képként elmenthető, az elkészült alkotásokat átírhatjuk, törölhetjük, de ilyenkor a megosztott link is változik,illetve törlődik. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a képgenerálása nem a legszebb, és alulra elhelyez egy feliratot.





Coggle https://coggle.it/
Egykori kedvencemre szintén a gyors és egyszerű szerkesztés a jellemző. Képet, linket szúrhatunk be, bár utóbbi nem tolja magát előtérbe, ezért helyeztem én el egy zászlót a kulcsszónál. Ugyanakkor összekötő és lebegő topik nem szúrható be. Három térkép engedélyezett, magán használatra, de ha nyilvánossá tesszük, akkor korlátlan. Éppen ezért hasznosabbnak tartom, mint a bubbl.us-t. A nyilvánossá tétel azt jelenti, hogy bárki továbbtudja vinni, alakítani a művünket, természetesen nem az adott linken. Viszont alkalmas lehet pl. arra is, hogy egy általunk elkezdett térképet a diákok saját maguk fejezzenek be, aztán az elkészült térképet ellinkelhetik nekünk. (Megosztani a privát térképet is lehet.)
Lnk: https://coggle.it/diagram/VlmfZbxqArZcpYpO/1c4830401f48296076c362af21a216cf0090f444bf9b3a21e65deda464598743
A kép és pdf mentés vízjeles, el lehet menteni még .mm formátumban, s akkor néhány asztali alkalmazásban tovább szerkeszthető, de elveszti jellegzetes "coggle" báját. Ugyanakkor importálni is képes, bár ahhoz segítségül kell hívni a coggle súgóját a http://bloggle.coggle.it/ -t.

 Mindmeister https://www.mindmeister.com
Tényleg mestermunka! Sajnos itt is csak 3 térképünk lehet összesen, mint a bubbl.us-nál, amit megoszthatunk másokkal. Menteni gyakorlatilag nem enged, csak képmetszővel. Számos téma áll rendelkezésünkre, de az egyes elemek külön-külön is bőségesen tetszőlegesen alakithatóak. Ha valakinek kényszerből kell gondolattérképet készíteni, aztán többet se, remek választás. Bár az összekötő alakíthatóságának hiánya azért bántó egy amúgy nagyon komplex program esetében. Az eddig említett programokhoz hasonlóan nemcsak megosztási link hozható létre, hanem ún. embed kód is, azaz beilleszthető weblapba, blogba. Íme:




Spiderscribe https://www.spiderscribe.net
Szolgáltatásaiban hasonló a Coggle-hoz: 3 térkép lehet privát, és korlátlan számú a nyilvános. Pontosabban 3 Mb tárhelyet biztosít a fájloknak és a képeknek, utóbbiak foglalnak értelemszerűen nagyobb helyett. Könnyű szerkeszteni, beilleszthető kép, de a link itt is begépelt formában látszik.
Összekötő nincs, de ez is egy egyszerűen kezelhető és használható alkalmazás. Szintén beilleszthető kóddal is bír, de flasht kíván hozzá.
https://www.spiderscribe.net/app/?0e07fb1c54918a2e064a92d6a1a8ba5d




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése