2017. július 30., vasárnap

Online gondolattérkép szerkesztők 2.


Text2mindmap - Mindmup2 Mindmap - Connected Mind - Sketchboard
Text2mindmaphttps://www.text2mindmap.com

Ez a program más elven működik. Begépeljük a megfelelő hierarchikus sorrendben a kulcsszavainkat, s abból a program rajzolja meg a térképet. Van lehetőség más pozícióba húzni az elemeket, ahogy a mellékelt képeken is látható, ha nem tetszik az eredmény. Kisebb díszítésekre is ad lehetőséget a program, de másra nem. Viszont roppant gyors.
Ugyanakkor amikor e sorokat írom, a böngészők a honlapját nem tartják biztonságosnak, ezért alapból nem nyitják meg. A program ingyenes változatához regisztrálni se kell, a mentés képként történik, illetve meg lehet osztani megtekintésre: text2mindmap.com/uahuncT, illetve szerkesztésre.
Érdekes, hogy sok program mentéskor ajánlja fel ezt az un. outline (szöveg) mentési módot. (Viszont alig akad, amely hajlandó importálni ilyet.) Szerintem érdemes élni ezzel, hisz egy egyszerű szövegfájlban meglesznek a kulcsszavaink, s ez jól jöhet még. Akár kiadható feladatként a tanulóknak, hogy ők készítsenek belőle térképet. Ha aztán valamelyik csak 'bedobja' a text2mindmap-ba, legalább felismerjük...

Mindmup2 -https://www.mindmup.com/
Szintén egy könnyen kezelhető program. Amely legjobban a Google Drive-al működik együtt. Oda lehet menteni a térképet, ha 100 kb-nál nagyobb, sőt megnyitni is onnan érdemes,és ily módon is lehet megosztani:
 https://drive.google.com/file/d/0BwlRg2D0ho2QQVlJQ281S2xwS0U/view?usp=sharing
Megnyitáskor egy fél kép fog látszódni, társítani kell a Mindmup2-vel, s akkor megnyitható. Nem tudjuk nyilvánossá tenni az alkotásunkat, ha az nagyobb, mint 100 kb, s az én példám a kép miatt túllépte. Kép nélkül már megy:
 https://atlas.mindmup.com/2017/07/d84705c0750c11e78f41b980a2674aad/budapest/index.html
Nekem zavaró, hogy a betűméret nem állítható, ahogy a színe sem, a háttérszínt kiválaszthatjuk, ahhoz generálja a fekete/fehér valamelyikét.
Előnye viszont, hogy képes importálni .mm fájlt, de, hogy milyen minőségben, azt még nem próbáltam ki. Lehetséges előnye még, hogy külön topikok (buborékok) is beilleszthetőek, bár nem teljesen lehet ezeket úgy rendezni, ahogy mi szeretnénk (képen az 1 8 7 3 illusztráció).

Mindmap - Mindmapmaker - http://mindmapmaker.org/
Egy újabb alkalmazás, amely alapvetően a Google Drive-al működik jól együtt. Ingyenes és teljeskörű az alkalmazás. Viszont figyelni kell a mentésre, mivel alapesetben a gép háttér tárolójára ment, tehát másik gép használata esetén gond van. Viszont együttműködik több tárhellyel is, bár a mentés így is kicsit macerás, győződjünk meg arról, hogy valóban lementette a drive-ra a fájlt, a fő topik lesz a név, és json a fájl kiterjesztés. Némileg hasonlít a coggle-re, de inkább kinézetében, mint használatában A megosztással kapcsolatban is van hiányosság. Csak úgy tehetjük nyilvánossá, hogy egyben mások már tudják is szerkeszteni, tehát, ha másképp néz ki a linken a térkép, mint a blogban a képen, akkor valaki már garázdálkodott vele:
http://app.mindmapmaker.org/#m:mm15d555c188db41ada219974a7a2aa1f8
Természetesen a drive-on keresztül is megosztható, de nálam ez nem a legelegánsabb lehetőségek közé tartozik, hisz e módon, bármit meg tudunk osztani. (Társítani kell a Mindmap-pal a megnyitáshoz, majd engedélyeztetni a programot, s ekkor már szerkesztheti is, akinek elküldtük, mégha csak betekintésre is adtunk engedélyt. Ha közös a drive, akkor persze más a helyzet, akkor gond van, mert felülírja az eredetit.)
https://drive.google.com/file/d/0BwlRg2D0ho2QMG1ETTBPaU5NSjg/view?usp=sharing
Képként is menthető, de úgy pl. a hivatkozás beszúrása értelmetlenné válik.
Használata kicsit nehezebben kiismerhető, mint a Mindmup, de pl. jobban díszíthető, van állítható betűméret.
Látható, minden alkalmazásnak vannak előnyei, hátrányai, s céljainktól függ ezeknek a súlya.

Connected Mind - http://connected-mind.appspot.com/
 Érdekes alkalmazás, amely csak chrome alatt fut. Ugyan online, de csak a saját chrome-unkból fut, ami nem valószínű, hogy megengedett mondjuk a munkahelyi gépen. Ment ugyan a saját felhőjébe, de nincs regisztráció, úgyhogy nem hozható elő. Működése egyszerre egyszerű és bonyolult. Valószínűleg kreatívabb (egyedibb) térképet lehet vele készíteni, de nem könnyű ráérezni a használatára, nekem se nagyon sikerült. Az is ellene szól, hogy nincs megosztás, csak képernyőmentéssel menthetjük le. Érdemes későbbiekben visszanézni, hátha fejlesztenek rajta úgy, hogy az ingyenessége is megmarad.
Sketchboard https://sketchboard.io/
Szintén az egyedibb térképet készítők közé tartozik. Három privát, de korlátlan nyilvános térképünk lehet az ingyenes változatra regisztrálva. Itt is szokni kell a használatot, de egyszerűbb, mint az előző. Míg ott linket, itt képet nem szúrhatunk be - de csak az ingyenesnél....
Megoszthatóság van:
 https://sketchboard.me/tAyjUkRVjvOZ#/boardname
A mentés viszont itt is csak képernyőn keresztül történhet a gépünkre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése